“HET VROUWELIJK VERZET™” - blog

FIETSVRIENDINNEN SAARTJE VANDENDRIESSCHE & KRISTIEN LAEVEREN

woensdag 15 september 2010

Het Vrouwelijk Verzet

Fietsen wordt nog (te) vaak geassocieerd met mannen, hoewel er een duidelijke trend is naar meer vrouwen op de fiets: vrouwen op een op maat gemaakte koersfiets, succesvolle en grote damesclubs, toenemende media-aandacht voor de fietsende vrouw en eindelijk ook voor vrouwelijke profs, een stijgende verkoop van damesfietsen en –accessoires, ... Mensen proberen bovendien gezonder en milieubewuster te leven en de fiets speelt hierbij een belangrijke rol.

Saartje en Kristien hebben elkaar 5 jaar geleden op de fiets ontmoet. Ondertussen hebben ze al heel wat diverse (straffe) fietsverhalen meegemaakt. Die ervaring willen ze nu delen met andere (fietsende) vrouwen terwijl ze ook willen luisteren naar hun belevingen, idee├źn, tips en vragen.

Daarnaast willen ze de typisch mannelijke fiets-knowhow bundelen en vertalen naar vrouwen. Zo zullen ze enkele (bekende) topexpert(s) uithoren rond verschillende thema’s en hun “kennis en expertise” staven met vrouwelijk verhalen en ervaringen. Marc Herremans, Karel Van Eetvelt, Nick Nuyens, Toon Claes, Michel Wuyts, ... willen de fietsvriendinnen alvast wat trainen in hun vakgebied.

Verder willen ze ook de heersende cliches, percepties en vooroordelen rond vrouwen en fietsen op een humoristische manier aanpakken en doorprikken.

Het boek zal bestaan uit 10 hoofdstukken en zal de verschillende betekenissen van “verzet” behandelen: fietstechniek, de rol van de fiets voor de emancipatie van de vrouw en fietsen als vrijetijdsgebeuren.

Het boek zal ook deels in cyberspace geschreven worden: een primeur op de boekenmarkt! Via social media (Facebook / blog), wordt de groep “Het Vrouwelijk Verzet™” opgericht waar vrouwen (en ev. mannen) vragen kunnen stellen en input kunnen geven op verschillende onderwerpen. De beste informatie wordt in het boek verwerkt.
Saartje en Kristien willen een authentiek concept uitwerken en zullen zelf ook het goede voorbeeld geven oa door deel te nemen aan fietsevenementen (voor vrouwen). Zo staan alvast de Ladies Bike (19/09/10) en het Unizo Slotevenement (10/10/10) op het programma. Verder willen ze zo veel mogelijk andere evenementen steunen die met “Het Vrouwelijk Verzet” en hun sponsors te maken hebben.

copyright foto: Colette Wielfaert met dank aan Grinta

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Door hier te reageren, geeft u ook toestemming om deze reactie te gebruiken in ons toekomstig boek.